Raziskave vodno jedkanih površin s svetlobnim zaznavanjem - Valiček, Jan (Strojniški vestnik, 2007)
V prispevku smo opisali načelo nove metode svetlobnih meritev vodno jedkanih površin. Definirali smo paramatre meritev in določili postopek ustvarjanja podatkovne baze izmerjenih vrednosti ter metodo statistične in analitične obdelave podatkov za optimiranje tehnologije, izboljšanje kakovosti nadzora izdelave ter proučevanje mehanizma razkroja medsebojnega vpliva jedkalnega vodnega curka z velikimi hitrostmi in obdelovanega materiala.
Keywords: površine; jedkanje; abrazivni vodni curek; hrapavost; optične lastnosti; spektralna analiza