Pravica javnih osebnosti do zasebnosti - Javornik, Sonja (Medijska vzgoja in produkcija, 2015)
Javne osebnosti so "na očeh javnosti", kar pa ne pomeni, da so povsem brez pravic glede zaščite svoje zasebnosti. Seveda je razlika v tem, ali mediji poročajo o nekom, ki je vsaj na začetku kariere z veseljem delil svojo zasebnost, saj velja pravilo, da če novinarje povabiš na poroko, lahko pričakuješ, da bodo ti pisali tudi o ločitvi. Pa vendar je v času družbenih omrežij, kjer tudi anonimni posamezniki delijo svojo zasebnost, vse bolj nejasno, kaj je tisto, kar mediji smejo objaviti, in kje že kršijo pravico do zasebnosti, ki jo navsezadnje ščiti tudi novinarski kodeks. Slovenija je glede te situacije izjema, saj so naši mediji šele po spremembi družbene ureditve začeli slediti tujim smernicam, kjer je najbolj pomembno to, kar se bo dobro prodalo.
Keywords: journalism; novinarstvo; znane osebnosti; zaščita zasebnosti; privacy; zasebnost