Vključevanje umetne inteligence pri obravnavi psiholoških vsebin v izobraževanju bodočih učiteljev - Kranjec, Eva (Revija inovativna pedagogika, 2026)
Pri vključevanju umetne inteligence (UI) v izobraževanje je nujno upoštevati etična načela ter ohranjati strokovno presojo generiranih izidov. Namen prispevka je predstaviti primer pedagoške aktivnosti, v kateri so študenti, bodoči razredni učitelji, z uporabo UI obravnavali razvojnopsihološko vsebino ter razvijali razumevanje značilnosti socialnega vedenja otrok, kritično presojo razlag in etično občutljivost. Aktivnost je bila zasnovana v dveh delih: analiza hipotetičnih primerov brez uporabe UI in analiza istih primerov z uporabo generativnih orodij UI. Takšna zasnova je omogočila primerjavo lastnih razlag z UI-generiranimi izhodi ter refleksijo njihovih prednosti in omejitev. Rezultati kažejo, da študenti prepoznavajo uporabnost UI pri strukturiranju in ponazarjanju teoretičnih konceptov, hkrati pa opozarjajo na tveganja, kot so posploševanje, stereotipne interpretacije in napačno sklepanje. Ob tem poročajo tudi o nižjem zaupanju v lastno sposobnost kritičnega preverjanja UI-generiranih vsebin ter prepoznavanja situacij, v katerih so odgovori manj zanesljivi. Prispevek poudarja pomen odgovorne rabe UI, jasnih smernic ter sistematičnega razvijanja kritične in etične presoje v začetnem izobraževanju bodočih učiteljev.
Keywords: critical judgment; digital competencies of future teachers; digitalne kompetence bodočih učiteljev; ethical use of AI; etična uporaba UI; kritična presoja; students; študenti; Umetna inteligenca; Vzgoja in izobraževanje