Determination of AKD sizing agents in papermaking systems by gas chromatography - Zule, Janja (Acta chimica slovenica, 2003)
Predstavljen je analitski postopek za določitev kemijsko vezane in nevezane oblike alkil ketenskih dimer oz. AKD klejiva v papirju. Temelji na izolaciji in karakterizaciji estersko vezanega dela ter adsorbiranih dimerov in njihovih hidroliznih produktov ketonov. Od njihovega medsebojnega razmerja oz.porazdelitve v papirju je odvisen učinek klejenja. Postopek predvideva pretvorbo vseh oblik klejiva v ketone, ki se jih kvantitativno ovrednoti s pomočjo plinske kromatografije. Metoda je bila vpeljana na osnovi analiz referenčnega papirnega vzorca. V članku je predstavljen tudi postopek določitve ostankov klejiva z ekstrakcijo hidroliziranega suhega ostanka papirniških procesnih vod.
Keywords: analiza; klejiva; plinska kromatografija