Časopisi o beračih na Slovenskem v drugi polovici 19. in v začetku 20. stoletja - Židov, Nena (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2012)
Avtorica se v članku ukvarja z berači na Slovenskem v drugi polovici 19. in v začetku 20. stoletja. Ugotavlja, v kakšni meri in na kakšen način se pojavljajo teme, povezane z berači, v nekaterih slovenskih časopisih. Posebej so izpostavljeni zapisi, ki govorijo o odnosu do beračev, o nalogah lokalne skupnosti v zvezi s skrbjo zanje, o predlogih za omejevanja porok med njimi ino njihovem umiranju . Podobo, ki jo ustvarjajo časopisi, pa mestoma primerja tudi z zgodovinsko in etnološko literaturo in viri, povezanimi z berači v obravnavanem času.
Keywords: ethnology; etnologija; ljudsko življenje; ljudski običaji; Slovenci; Slovenes; brezdomci; berači; časopisi; 19./20.st.