Verjetnost komutiranja - Jezernik, Urban (Obzornik za matematiko in fiziko, 2018)
Verjetnost komutiranja je verjetnost, da v dani končni množici, opremljeni z binarno operacijo, dva naključno izbrana elementa komutirata. V članku raziščemo vpliv algebraične strukture na njeno verjetnost komutiranja, pri čemer se osredotočimo predvsem na končne grupe. Razkrijemo nekaj lastnosti množice zavzetih verjetnosti komutiranja končnih grup. Predstavimo tudi sodobnejše posplošitve pojma verjetnosti komutiranja na neskončne grupe.
Keywords: grupe; strukturni vpliv; verjetnost komutiranja