Lebičeva "metafizična dialektika" - analiza skladateljeve eksplicitne poetike - Pompe, Gregor (Muzikološki zbornik, 2007)
Članek analizira različne zapise skladatelja Lojzeta Lebiča in skuša iz njih izluščiti skladateljevo eksplicitno poetiko. Ta je razpeta med številne napetostne dvojice, ki tvorijo konstitutivno bistvo skladateljeve glasbe. Takšna dialektika pa prek povezovalnega etičnega principa prevzema metafizične poteze.
Keywords: Lebič, Lojze, 1934-; modernizem; poetika; postmodernizem; sodobna glasba