Povezanost specialne motorike s tekmovalno uspešnostjo mladih judoistov - Šimenko, Jožef (Šport (Ljubljana), 2014)
Namen raziskave je bil ugotoviti stopnjo povezanosti specialne motorike s tekmovalno uspešnostjo pri mladih judoistih. V vzorec merjencev je bilo vključenih 75 judoistov od katerih je bilo 51 fantov in 24 deklet. Vzorec motoričnih spremenljivk je zajemal naslednje teste: moč stiska leve in desne roke v priročenju in predročenju, T- test agilnosti, skok s pol čepa (squat jump), skok z nasprotnim gibanjem (countermovement jump) s pomočjo rok in brez njih, in tek na 100m. Tekmovalno uspešnost smo definirali, kot končno uvrstitev v skupnem seštevku za Pokal judo zveze Slovenije v kadetski kategoriji. Pri dekletih smo ugotovili značilno povezanost med tekmovalno uspešnostjo in stiskom desne roke v priročenju (p 0,01; r= ,540) in med tekmovalno uspešnostjo in stiskom desne roke v predročenju (p 0,05; r= ,430). Pri fantih smo ugotovili nizko povezanost med tekmovalno uspešnostjo in skokom z nasprotnim gibanjem z zamahom rok (p 0,05; r= ,316).
Keywords: agility; agilnost; borilne veščine; borilni športi; combat sports; competitive performance; correlations; hitrost; judo; martial arts; mladina; moč; povezanost; power; speed; sport; šport; športna dejavnost; tekmovalna uspešnost; youth