Kibernetika spremembe in stabilnosti v kontekstu svetovalnega in terapevtskega dela s klientskim sistemom - Šugman Bohinc, Lea (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2000)
Avtorica opredeli kibernetski koncept spremembe in stabilnosti kot primeren opis vzpostavljanja in ohranjanja konteksta svetovalnega in terapevtskega delas klientskim sistemom. Pojasni koncept sprememb prvega in drugega reda in v zvezi sa tem (običajne) strategije, ki sprožijo spremembe prvega ali drugegareda ter različne opredelitve in rešitve problema, izhajajoče iz vrste ustvarjenih sprememb. Opis vzpostavljanja in ohranjanja konteksta svetovalnegain terapevtskega dela s klientskim sistemom strne v obliki splošnih vidikov in strategij kibernetske uporabe koncepta spremembe in stabilnosti, kot so: a. (so)ustvarjanje konteksta za razvoj ustreznih sprememb, b. preizkušanje reda spremembe, potrebne za želeno rešitev problema, c. skupno oblikovanje načrta možnih korakov za sprožanje ustreznih sprememb, d. sprotno reševanje epistemoloških predpostavk tako svetovalca ali terapevta kot klientskega sistema glede razumevanja problema in njegove rešitve ter sprotno preverjanje (in nova opredelitev) dogovora glede želenega razpleta problema vse do sporazuma o njegovi uresničitvi.
Keywords: kibernetika prvega reda; kibernetika drugega reda; spremembe; stabilnost; psihosocialna pomoč; strategija; strategije psihosocialne pomoči