Nekatere izgubljene priložnosti novih zakonov - Prelovšek, Andrej (Urbani izziv, 2003)
V prispevku so predstavljena konstruktivna razmišljanja o nekaterih pomanjkljivostih nedavno sprejetih zakonov s področij urejanja prostora in graditve objektov. Kritike zakonov so v zvezi z nedoslednim uveljavljanjem koncepta deregulacije, vsebino prostorskih aktov, mehanizmi motivacije, aspiracij in dobičkov ter zanemarjanjem pobud, ki so motorji urejanja prostora. Posebno sta izpostavljena nekomunikativnost zakonov in pomanjkanje mehanizma za doseganje kakovostne arhitekture in urejenosti okolja.
Keywords: civil engineering; gradbeništvo; pravna ureditev; prostorsko planiranje; prostorsko urejanje; spatial planning; statute; urejanje prostora; zakoni