Nobel prize in physics 2025 - Žitko, Rok (Obzornik za matematiko in fiziko, 2026)
Nobelova nagrada za fiziko je bila leta 2025 podeljena J. Clarku, M. Devoretu in J. Martinisu za prvi zares prepričljiv eksperimentalni dokaz, da se makroskopske spremenljivke lahko obnašajo kvantno. Ključni del eksperimentalne postavitve je bila superprevodna naprava z Josephsonovim spojem. S tem eksperimentom so postavili temelje superprevodne kvantne elektronike za temeljne raziskave in aplikacije, med drugim za ustvarjanje makroskopskih koherentnih stanj (Schrödingerjeva mačka) in za kvantne računalnike.
Keywords: Josephson junction; Josephsonovi spoji; macroscopic quantum mechanical tunneling; makroskopsko kvantno tuneliranje; Nobel prize for physics; superconducting quantum electronics; superprevodna kvantna elektronika