Mehko pravo v sodni praksi slovenskih sodišč - Rošic Feguš, Verena (Podjetje in delo, 2020)
Vloga aktov mehkega prava kot aktov brez formalno zavezujoče moči se je na ravni EU v zadnjih treh desetletjih, tudi zaradi bolj pozitivnega odnosa Sodišča EU do teh aktov, povečala. Ker morajo po ustaljenem stališču iz zadeve Grimaldi nacionalna sodišča v določeni meri upoštevati akte mehkega prava, prispevek skozi stališča pravne teorije in raziskavo sodne prakse slovenskih sodišč ponuja vpogled v odnos slovenskih sodišč do mehkega prava EU in tudi do nacionalnega mehkega prava, obe vrsti prava medsebojno primerja glede vsebine, funkcij in možnosti izpodbijanja pred Sodiščem EU oziroma Ustavnim sodiščem RS ter na koncu ponuja zaključek o vlogi aktov mehkega prava v slovenskem prostoru.
Keywords: application of soft law; dolžnost upoštevanja mehkega prava; duty to take soft law into account; EU soft law; mehko pravo EU; nacionalno mehko pravo; national soft law; presoja zakonitosti; review of legality; uporaba mehkega prava