Attitudes of farmers towards nature conservation in selected areas of dry grasslands in Eastern Slovenia - Vintar Mally, Katja (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2021)
Gorjanci, Haloze, Kum in Pohorje so štiri slovenska območja, na katerih se v okviru omrežja Natura 2000 skuša ohranjati evropsko pomembne habitatne tipe travišč ter njihove rastlinske in živalske vrste. Članek predstavlja rezultate anketiranja o odnosu do varstva narave in območij Natura 2000 med kmeti, ki so na teh območjih v obdobju 2015–2020 aktivno sodelovali v LIFE projektu, namenjenem upravljanju in ohranjanju suhih travišč. V primerjavi z drugimi prebivalci Slovenije so v projektu sodelujoči kmetje bolj ozaveščeni o Natura 2000 območjih in imajo do njih bolj pozitiven odnos, zaradi projekta pa je pomemben delež kmetov spremenil pogled na pomen ohranjanja vrstno pestrih travišč (58 %) oziroma na kmetijske prakse na njih (43 %).
Keywords: agriculture; dry grasslands; environmental protection; kmetijstvo; regional development; regionalni razvoj; Slovenia; Slovenija; suha travišča; varstvo okolja