Z lego gradniki razvijamo računalniško mišljenje pri predšolskih otrocih - Cesarec, Anja (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Predšolske otroke smo motivirali z LEGO gradniki, kjer so skozi igro z različnimi dejavnostmi brez računalnika razvijali računalniško mišljenje. Namen prispevka je raziskati povezavo med igro z lego gradniki ter razvijanjem računalniškega in matematičnega mišljenja pri predšolskih otrocih. Cilj prispevka je predstavili različne primere strukturno načrtovanih dejavnosti, ki lahko prispevajo k razvijanju računalniškega in matematičnega mišljenja. Otroci so med igro pridobivali ključne veščine, kot so reševanje problemov, načrtovanje zaporedja korakov in logično razmišljanje. Uporaba LEGO gradnikov je bila za otroke izjemno motivacijska, saj so ob dejavnostih vztrajali dalj časa. Najprej so osvajali izraze za opisovanje položaja predmetov in se učili orientacije v prostoru. Nato so v različnih dejavnostih razvijali računalniško mišljenje s koncepti zaporedja, sledenja navodilom in prepoznavanja vzorcev. Podatki so bili pridobljeni preko nestrukturiranega opazovanja z udeležbo. Pri opazovanju otrok smo ugotovili, da skozi igro z in brez lego gradnikov, nevede pridobijo veščine računalniškega mišljenja. Opazili smo, da otroci potrebujejo različno količino časa za usvajanje veščin in njihov napredek. Pri čemer so pomembne večkratne ponovitve s pozitivnimi spodbudami, da pridejo skozi proces do pravilnega zaključka.
Keywords: computational thinking; LEGO (igrače); LEGO bricks; lego gradniki; orientacija v prostoru; Predšolska vzgoja; Predšolsko učenje in poučevanje; prostorski odnosi; računalniško mišljenje; Računalništvo; spatial orientation; spatial relations