Soška fronta skozi oči vojaka in pisatelja Andreja Čeboklija - Čeh Steger, Jožica (Studia Historica Slovenica, 2018)
V pričujočem prispevku sta predstavljena Čeboklijev dnevnik iz prve svetovne vojne in njegova kratka proza s posebnim poudarkom na ubeseditvi grozljivih posledic vojne, še posebej na soški fronti. Goriški rojak Andrej Čebokli (1893-1923) je ob začetku prve svetovne vojne prostovoljno odšel v avstroogrsko vojsko. Bil je na različnih frontah prve svetovne vojne in dosegel bliskovito vojaško kariero. Leta 1916 se je znašel na soški fronti. Od prvega dne svoje vojaške službe do leta 1919 je nepretrgoma pisal dnevnik, v katerem je razmišljal o krutih posledicah vojne na fronti in v zaledju, opisoval lepoto domače pokrajine, delal literarne načrte, verjel v skorajšnji razpad Avstro-Ogrske in se navduševal nad oktobrsko revolucijo.
Keywords: Čebokli, Andrej; dnevniki; kratka proza; slovenska književnost; soška fronta 1915-1917