Who prefers to stay? Individual and institutional factors supporting immobility among minority Hungarian higher education students - Sütő, Zsuzsanna (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2025)
Članek na podlagi modelov, ki so jih razvili J. Carling, de Haas in K. Schewel, preučuje nemobilnost oziroma težnje madžarskih študentov, tako pripadnikov večine kot manjšine, da po zaključku študija ostanejo v domačem okolju. Namen članka je opredeliti individualne in institucionalne dejavnike, zaradi katerih študenti ne načrtujejo selitve v tujino. Analiza temelji na empiričnih podatkih, pridobljenih leta 2019 s pomočjo ankete med študenti visokošolskih institucij z madžarskim učnim jezikom na Madžarskem in Slovaškem ter v Ukrajini, Romuniji in Srbiji (N=2,210). Rezultati multivariatne in logistične regresijske analize kažejo, da na nemobilnost vplivajo družbeno-demografski dejavniki in socialna omrežja, pa tudi institucionalni in akademski dejavniki, kot so izobraževalni programi, ki študente pripravljajo na lokalne poklice, ter večja stopnja zaupanja v visokošolsko institucijo in ključne akterje.
Keywords: aspiration/ability model; družbeno sožitje; higher education; izobraževalna infrastruktura; kulturna inkluzivnost; migration; minority students; raznolikost; vključenost