80 let organiziranega obročkanja ptičev v Sloveniji - Gregori, Janez (Scopolia. Supplementum, 2009)
Leta 1926 je bil ustanovljen 'Ornitološki observatorij v Ljubljani', s katerimse je začelo v Sloveniji organizirano delo na področju ornitologije. Glavni namen je bilo opazovanje in obročkanje ptičev, slednje se je uradno začelo leta 1927. Ptiče so lovili v glavnem na limanice, od leta 1973 pa je lov dovoljen izključno samo z ustreznimi najlonskimi mrežami. Število obročkanih ptičev na leto je od skromnih 134 leta 1927 naraslo na prek 120 000leta 2003 in 2004. Med leti 1987 in 2004 je na stalni obročkovalski postajina Vrhniki ob robu Ljubljanskega barja potekalo obročkanje ves dan in nepretrgoma od sredine julija do konca oktobra. Obročkovalna dejavnost poteka v okviru Kustodijata za vretenčarje Prirodoslovnega muzeja Slovenije, kot 'Slovenski center za obročkanje ptičev'. S centrom sodeluje okoli 60 volonterskih zunanjih sodelavcev, za katere je poskrbljeno izobraževanje in preverjanje njihove strokovne usposobljenosti. Navedene so težave, s katerimi se zdaj srečuje obročkovalna dejavnost v Sloveniji.
Keywords: bird; ptice; ornitologija; obročkanje; history; zgodovina; Slovenia; Slovenija