Krajnski komedijanti kot del kanonizacijskega procesa preroditeljev v slovenski kulturi - Koron, Alenka (Jezik in slovstvo, 2013)
Članek izpostavi nekatere značilne okoliščine nastanka in uprizoritev Kreftovih Krajnskih komedijantov kot kanonizacijske geste, s katerimi je skušal avtor prevrednotiti Linhartovo vlogo v slovenski literarni zgodovini. Skoraj štirideset let poznejše delo Mirka Zupančiča Iz takšne smo snovi kot kranjski komedijanti, ki se medbesedilno navezuje na Linhartovega Matička in Kreftove Komedijante, pa že priča o drugačnih namerah avtorja in razkroju igre v igri.
Keywords: Zupančič, Mirko, 1925-; "Iz takšne smo snovi kot kranjski komedjianti"; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska dramatika; igra v igri; primerjalne študije; Linhart, Anton Tomaž: Županova Micka; Kreft, Bratko: Krajnski komedijanti; Zupančič, Mirko: Iz takšne smo snovi kot kranjski komedjianti