Epiluminiscentna ali površinsko mikroskopska diagnoza malignega melanoma in prekurzorjev - Stolz, Wilhelm (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Dermatoskopija je pogosta v rutinskem delu dermatologa. Površinska mikroskopija ali epiluminiscenčna mikroskopija je samo nadgradnja. Njen glavni pomen je pri diferencialni diagnozi pigmentnih sprememb kože. Pomen ABCD kriterijev je osnova epiluminiscenčne mikroskopije. Na osnovi ABCD kriterijev lahko manj izkušeni dermatologi razlikujejo benigne od malignih melanocitnih sprememb, kot tudi melanocitne od nemelanocitnih tumorjev kože.
Keywords: Diagnosis; Diagnosis, differential; Luminescence; Melanoma; Nevus, pigmented; Pathology; Skin neoplasms