Založniška dejavnost muzejev in galerij na Slovenskem do konca druge svetovne vojne - Krapež, Mateja (Knjižnica, 2021)
Pregledali bomo začetke muzejev na Slovenskem in njihove prve založniške projekte, od prvih izdaj Kranjskega deželnega muzeja leta 1832, pa vse do konca druge svetovne vojne. Opozorili bomo na njihov pomen pri razvoju znanstvene in strokovne publi-cistike. Prvi muzej na Slovenskem je bil današnji Narodni muzej Slovenije, ki je bil ustanovljen leta 1821 in je naša najstarejša neprekinjeno delujoča kulturna in znan-stvena ustanova. Muzejska društva in muzeji so bili namreč na Slovenskem prve inšti-tucije, kjer so se zbirali znanstveniki in strokovnjaki, ki so s svojo zbiralno, razstavno, raziskovalno, pedagoško in publicistično dejavnostjo odigrali eno osrednjih vlog pri razvoju tako domoznanskih kot naravoslovnih strok. Muzeji in galerije po vsem sve-tu izdajajo publikacije in s tem pomembno dopolnjujejo svoje poslanstvo posredova-nja znanja. Sled nje so že ob sami ustanovitvi zapisali v ustrezne ustanovne akte tudi ustanovitelji slovenskih muzejev, in v večini so to izpolnili že v prvih letih njihovega delovanja. Prve muzejske publikacije so bile izdane v obliki drobnih knjižic, v katerih so predstavljali svoje poslanstvo, zbiralno politiko, prostorsko problematiko in zbirke. Izdajali so vodnike, v katerih so predstavitve nastajajočih zbirk, razstavne kataloge, separate posebej pomembnih domoznanskih prispevkov, pa tudi znanstvene mono-grafske publikacije, ki so jih pripravljali muzejski kustosi oz. člani muzejskih društev. Predvsem muzejske serijske publikacije so bile velikega pomena za razvoj strokovne in znanstvene publicistike na Slovenskem in v slovenskem jeziku. Prispevku je priložena bibliografija izdaj slovenskih muzejev in galerij med letoma 1832 in 1945.
Keywords: muzejske publikacije; slovenski muzeji in galerije; založništvo; zgodovinski pregledi