Etika v rehabilitaciji bolnikov po možganski kapi - Goljar, Nika (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Etične in moralne odločitve so v rehabilitacijski obravnavi bolnikov po možganski kapi stalnica. Zaradi širokega spektra posledic bolezni ali omejenih možnosti rehabilitacije teh bolnikov se pojavljajo navzkrižja med osnovnimi etičnimi načeli, kot so pravica do samostojnega odločanja, dobronamernosti in neškodljivosti ter pravičnosti. Namen prispevka je opisati najpomembnejša področja, na katerih se lahko pojavijo etična vprašanja med rehabilitacijsko obravnavo bolnikov po možganski kapi na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije - Soča in opisati različne možnosti, na podlagi katerih bi se lahko olajšal proces sprejemanja odločitev.
Keywords: ethical issues; Ethics; etične dileme; možganska kap; rehabilitacija; rehabilitation; Stroke; vocational rehabilitation