Skrajševanje delovnega časa - Bagari, Sara (Delavci in delodajalci, 2026)
Prispevek obravnava skrajševanje delovnega časa z vidika širših evropskih trendov ter nacionalne pravne ureditve. V prvem delu analizira spremembe predpisov o delovnem času in razvoj sektorsko prilagojenih rešitev, namenjenih boljšemu usklajevanju interesov delodajalcev in delavcev. V drugem delu prispevka je predstavljena analiza slovenske ureditve zaposlitve s krajšim delovnim časom, s poudarkom na različnih pravnih podlagah zanjo ter razlikah v pravnem položaju delavcev glede na posamezne institute, vključno z zakonodajnimi novostmi in posebnimi ukrepi na tem področju. Za zaposlitev s krajšim delovnim časom, ki temelji na interesu in avtonomni volji delavca ter delodajalca, je značilna uporaba načela sorazmernosti pravic in obveznosti glede na obseg delovnega časa, za katerega je sklenjena pogodba o zaposlitvi. Poleg tega zakonodaja posebej ureja tudi primere zaposlitve s krajšim delovnim časom, ki jih delavec uveljavlja na podlagi predpisov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za starševsko varstvo ali drugih predpisov, delodajalec pa mu je v teh primerih krajši delovni čas dolžan zagotavljati. Z novelo ZDR-1D sta bila v zakon dodatno vključena 65.a člen, ki določa pravico delavca predlagati krajši delovni čas zaradi usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja, ter 67.a člen, ki določa pravico delavca, žrtve nasilja v družini, predlagati zaposlitev s krajšim delovnim časom za obdobje urejanja zaščite, vodenja pravnih in drugih postopkov ter odpravljanja posledic nasilja v družini. Nadalje je bil z ZUTD-I vključen še 67.b člen, ki ureja krajši delovni čas delavca pred upokojitvijo (t. i. ukrep 80/90/100), poseben zakon o uveljavljanju delnega povračila nadomestila plače za skrajšani delovni čas pa ureja shemo skrajšanega delovnega časa kot ukrep za ohranjanje delovnih mest, ki delodajalcem ob začasnih poslovnih težavah omogoča odreditev dela s krajšim delovnim časom. Pravni položaj delavcev se v navedenih primerih bistveno razlikuje.
Keywords: krajši delovni čas; legal position of workers; part-time employment; part-time working time; pravice delavcev; pravni položaj delavcev; reducing working time; shorter working time; skrajševanje delovnega časa; usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja; workers’ rights; work-life balance; zaposlitev za krajši delovni čas