Elektrokardiografske spremembe pri otrocih z erythema migrans - Mravljak, Marija (Medicinski razgledi, 2006)
Lymska borelioza je zoonoza, ki jo prenašajo klopi. Povzroča jo bakterija Borrelia burgdorferi sensu lato. Število bolnikov iz leta v leto narašča. Bolezen ima nepredvidljiv potek in prizadene številne organske sisteme. Za manifestno okužbo je v zgodnjem obdobju značilen kožni izpuščaj, erythema migrans, kasneje pa prizadetost živčevja, srca in sklepov. Edini zanesljivi innajpogostejši klinični znak za diagnozo lymske borelioze je erythema migrans. V poteku lymske borelioze je lahko prizadeto tudi srce. Znaki lymskega karditisa so motnje prevajanja, mioperikarditis in kardiomiopatija. Zgodaj ugotovljene elektrokardiografske spremembe bi lahko vplivale na izbiro začetnega antibiotičnega zdravljenja in napoved bolezni. Ugotavljali smo elektrokardiografske spremembe pri otrocih z erythema migrans in jih primerjali z elektrokardiografskimi ugotovitvami pri zdravih otrocih iz kontrolne skupine. V prospektivno raziskavo smo vključili 147 otrok z značilnim erythema migrans ter 148 zdravih otrok primerljive starosti in istega spola. Vsakemu bolniku in zdravemu preiskovancu smo posneli elektrokardiogram. Vse otroke smo razdelili v starostne skupine glede na srčnofrekvenco, trajanje intervala PR, srčno os, trajanje in amplitudo intervala QRS, zobec Q, razmerje R/S, vala T in intervala QT. Za obdelavo podatkov smo uporabili z-test (Kruskal-Wallis) in x2 (Fischer). Patološki elektrokardiogram smo ugotovili pri 5% bolnikov in pri 14% zdravih preiskovancev (p=0,0303). V primerjavi z zdravimi preiskovanci so imeli bolniki krajše trajanje PR- in RR-intervala ter nižjo voltažo R- in S- zobca vV1. Patološki elektrokardiogram je bil pogostejši pri dečkih kot pri deklicahv obeh skupinah. (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih)
Keywords: Elektrokardiografija; Lyme Disease; Eritem kronični, migracijski; Erythema Chronicum Migrans; Electrocardiography; Srce, bolezni; Otrok; Borrelia; Heart Diseases; Lyme borelioza; Child; srčne bolezni; Lymska bolezen; otroci; diagnostika