Literarnozgodovinski pojmovnik za literaturo moderne - Matajc, Vanesa (Primerjalna književnost, 2004)
Literatura v obdobju moderne estetsko izraža metafizično krizo ali soobstoj različnih dojemanj subjekta. Tradicionalni, progresistični in poenotujoči literarnozgodovinski vidik te raznolikosti ne more ustrazno razložiti. Razprava ga nadomešča s prelomno-mutacijskim vidikom rayličnih razmerij, ki nastajajo med literaturo moderne in njenim (foucaultovskim) "premičnim temeljem", to je romantičnim dojemanjem subjekta in romantičnim idejno-strukturnim tokom simbolizacije.
Keywords: history of literature; literarna zgodovina; moderna; Moderna Therapeutics; dekadenca; simbolizem; subjekt