Teoretična in metodološka izhodišča raziskave o medicinskih sestrah v Sloveniji - Pahor, Majda (Obzornik zdravstvene nege, 2002)
Odločitev za izvedbo obsežne in zahtevne raziskave na še neobdelanem raziskovalnem polju ni naključna. Namen prispevka je, da osvetli kontekst, v katerem je do te odločitve prišlo, in predstavi njena izhodišča. Le-ta so teoretična in temeljijo na določeni konceptualizaciji in vrednostni orientaciji naročnika raziskave in raziskovalk ter metodološka, se pravi razlogi za izbiro določene raziskovalne strategije in metod. Avtorica opozori tudi na etične vidike raziskovanja in zaključi s predstavitvijo implikacij raziskave za dejavnost medicinskih sester in za nadaljnje raziskovanje ob upoštevanju njenih omejitev.
Keywords: education; Ethics, nursing; Etika zdravstvene nege; izobraževanje; medicinske sestre; Nursing methodology research; Nursing research; zdravstvena nega; Zdravstvena nega, metodološka raziskava; Zdravstvena nega, raziskava