Okrogla miza ob 70-letnici ADP in njenega 7. člena - Gerbec, Franc (Pravnik, 2025)
Zveza društev pravnikov Slovenije (ZDPS) in Društvo za mednarodno pravo za Slovenijo sta na pobudo Pravnega foruma za manjšine pri ZDPS 8. maja 2025 na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani organizirala okroglo mizo ob 70-letnici Državne pogodbe o ponovni vzpostavitvi neodvisne in demokratične Avstrije (ADP) in njenega 7. člena, ki določa pravice slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem in Štajerskem. Sodelovali so poleg predsednika ZDPS dr. Mihe Juharta in tajnika Pravnega foruma za manjšine Francija Gerbca kot razpravljavci dr. Vasilka Sancin, dr. Lojze Ude, mag. Rudi Vouk, Marco Jarc in dr. Attila Kovács. Okroglo mizo so sklenili s sprejetjem izjave, s katero predlagajo vzpostavitev institucionaliziranega stalnega konstruktivnega dialoga med vladama Republike Slovenije in Republike Avstrije. Dialog bi vključeval tudi predstavnike slovenske avtohtone manjšine na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, vlad zveznih dežel Republike Avstrije in stroke obeh držav, njegov namen pa bi bil oblikovanje mehanizmov in ukrepov za izpolnitev obveznosti Republike Avstrije iz Državne pogodbe o ponovni vzpostavitvi neodvisne in demokratične Avstrije (ADP), zlasti 7. člena o zajamčenih pravicah slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem in Štajerskem. Slovenski pravniki so pripravljeni sodelovati v tem procesu in pomagati po svojih najboljših močeh, tudi z organiziranim sodelovanjem s svojimi kolegi iz Republike Avstrije na različnih ravneh.
Keywords: Association of Jurists’ Societies of Slovenia; Austrian State Treaty; Avstrijska državna pogodba; Društvo za mednarodno pravo; Forum for Minorities; Forum za manjšine; narodne manjšine; national minorities; Slovenian language; slovenski jezik; Society for International Law; Zveza društev pravnikov Slovenije