Stanovanjske soseske v Katmanduju - Shrestha, Bijaya K. (Urbani izziv, 2013)
Stanovanjske soseske, ki sta jih v Katmanduju z različnimi tehnikami zgradila javni in zasebni sektor, zagotavljajo slabo urbano okolje ter ne rešujejo dovolj učinkovito socialnih in kulturnih potreb stanovalcev. Poleg tega ne prispevajo dovolj k oblikovanju občutka pripadnosti skupnosti in se slabo povezujejo s preostalim grajenim okoljem, pri čemer ljudje na načrtno zgrajenih območjih ne občutijo pripadnosti kraju in se tako počutijo kot brezdomci. Čeprav je tradicionalna soseska v starem mestnem jedru nekoč imela številne značilnosti dobre stanovanjske soseske, danes hitro propada. Stanovalci omenjenih sosesk se teh težav ne zavedajo preveč. Ker obstoječi pravni in institucionalni okviri niso ustrezni in učinkoviti, ne morejo rešiti opisanih težav. Tako je za prihodnji razvoj stanovanjskih sosesk treba razviti oblikovalske smernice, ki se morajo izvajati strogo, ob tem pa je treba okrepiti tudi družbeno-kulturne dejavnosti, kot je navezovanje stikov.
Keywords: bivalno okolje; ekonomika; Kathmandu; Katmandu; Nepal; prostorsko urejanje; stanovanja; stanovanjska naselja