Klinična farmacija - Mrhar, Aleš (Farmacevtski vestnik, 2018)
Klinična farmacija se je v Sloveniji v zadnjih petnajstih letih uveljavila že v večini zdravstvenih institucij. Pri tem povzema tuje izkušnje in razvija lastna znanja in veščine, najprej v obliki programov farmacevtske skrbi, kasneje pa v obliki farmacevtskih kognitivnih storitev (pregled uporabe zdravil, farmakoterapijski pregled). Novi Zakon o lekarniški dejavnosti predstavlja ustrezno rešitev za umeščanje klinične farmacije v zdravstveni sistem. Implementacija določil zakona poteka uspešno na vseh treh nivojih zdravstvenega varstva. Klinični farmacevti na kliničnih oddelkih bolnišnic sodelujejo na vizitah, izvajajo farmakoterapijske preglede, usklajujejo zdravljenje z zdravili in uvajajo terapevtsko spremljanje plazemskih koncentracij izbranih zdravil. V lekarnah izvajajo preglede uporabe zdravil, v zdravstvenih domovih in domovih starejših občanov pa se uveljavljajo kot farmacevti svetovalci. Iz leta v leto se povečuje število specialistov in specializantov iz klinične in lekarniške farmacije. Klinični farmacevti pa sodelujejo tudi pri izvedbi dodiplomskih in podiplomskih predmetov v okviru magistrskega, doktorskega in specialističnega študija ter pri raziskavah terapijskih izidov in objavljanju izvirnih in preglednih znanstvenih člankov v revijah s faktorjem vpliva.
Keywords: farmacevt svetovalec; Farmacevti; farmacevtske kognitivne storitve; farmakoterapijski pregled; Klinična farmacija; pregled; uporaba zdravil