Comparative analysis of university staffing autonomy - Tancer Verboten, Mojca (Studia Historica Slovenica, 2024)
V prispevku so na podlagi analize izbranega gradiva, ki obravnava avtonomijo univerze kot najpomembnejši temelj za njeno delovanje, prikazana štiri področja avtonomije in sicer akademska avtonomija, finančna avtonomija, organizacijska avtonomija in kadrovska avtonomija. Podrobneje so analizirani posamezni kazalniki kadrovske avtonomije: zaposlitveni postopki, plačni sistem in politika določanja plač, prenehanje delovnega razmerja in postopki ter kriteriji za napredovanje. Osnovna hipoteza članka je, da je kadrovska avtonomija omejena z določili nacionalne zakonodaje, ki omejujejo v evropskih dokumentih in ustavnih določbah zapisano univerzitetno avtonomijo. Z zakonsko ustrezno ureditvijo bi bilo potrebno upoštevati poseben položaj univerze in temu primerno opredeliti področje kadrovske avtonomije univerze.
Keywords: autonomy; avtonomija; constitutional regulation; kadrovska avtonomija; legal regulation of labor law procedures; staffing autonomy; university; univerza; ustavna ureditev; zakonska ureditev delovnopravnih postopkov