Dominicans towards the liturgical celebration of the immaculate conception of the blessed Virgin Mary (13th –16th centuries) - Kochaniewicz, Bogusław (Bogoslovni vestnik, 2024)
Prispevek „Odnos dominikancev do liturgičnega praznovanja brezmadežnega spočetja Device Marije (13.–16. stoletje)“ predstavlja stališče reda pridigarjev do praznika brezmadežnega spočetja Device Marije. Razkriva razloge, ki so vplivali na negativen odnos dominikancev do te verske resnice. Poleg negativnega mnenja svetega Tomaža Akvinskega o tej tematiki izpostavlja tudi druge – nič manj pomembne – motive, ki so prispevali k zavzetju nepremostljivega stališča do liturgičnega praznovanja Conceptio Mariae, a so bili doslej neznani. Opravljena analiza je dognala, da neugodno stališče reda do praznika brezmadežnega spočetja ni bilo le posledica opredeljevanja dominikancev do nauka svetega Tomaža Akvinskega, temveč so motivi globlji in se dotikajo ključnih vidikov takratne široko razumljene teologije in liturgije.
Keywords: brezmadežno spočetje Device Marije; celebration; Dominicans; dominikanci; immaculate conception of the Blessed Virgin Mary; liturgija; liturgy; praznovanje