Prehranjevalne navade pacientov s kronično ledvično boleznijo vplivajo na kakovost življenja - Juhart, Nataša (Revija za zdravstvene vede, 2016)
Z raziskavo smo želeli ugotoviti, kakšne so prehranjevalne navade pacientov s kronično ledvično boleznijo. Uporabili smo kvalitativno metodo, utemeljeno teorijo. Instrument raziskave je bil strukturiran intervju, v katerem je sodelovalo šest pacientov s kroničnim ledvičnim obolenjem, ki se zdravijo s hemodializo. Iz izkušenj pacientov izhaja, da prehranjevalne navade pomembno vplivajo na potek kronične ledvične bolezni. Vsi pacienti se strinjajo, da lahko z upoštevanjem dietnih priporočil odložijo zdravljenje s hemodializo, kar vpliva na kakovost njihovega življenja. Štirje od šestih pacientov so imeli zaradi neupoštevanja dietnih priporočil zdravstvene težave zaradi povišanega kalija v krvi, dva od šestih pacientov pa sta navedla zdravstvene težave zaradi zvišane vrednosti fosforja v krvi. Prehranjevalne navade in upoštevanje dietnih priporočil pomembno vplivajo na potek kronične ledvične bolezni ter na manj zdravstvenih težav in zapletov pri pacientu. Medicinska sestra z zdravstvenovzgojnim delom pomembno prispeva k informiranosti in motiviranosti pacientov o dietnem načinu prehranjevanja.
Keywords: bolezni ledvic; dietetika; kurativa; kvaliteta življenja; prehranjevalne navade; preventiva