Nujnost racionalizacije postopkov in dela v knjižnicah - Žaucer, Matjaž (Knjižnica, 2007)
Prikazana je nujnost racionalizacije dela in postopkov v knjižnicah zaradi spremenjenih zahtev in potreb uporabnikov ter zaradi pričakovanih zaostrenih zahtev okolja. Povzeti so vzroki za spremembe v knjižničarstvu in spremembe v okolju. Analiziran je postopek iskanja s pomočjo UDK v slovenski vzajemni bibliografsko-kataložni bazi podatkov. Na osnovi praktičnega preizkusa je bilo ugotovljeno, da uporabnik sam v vzajemni bibliografsko-kataložni bazi podatkov ne more uspešno uporabiti UDK-ja, ker na spletu oziroma v bazi ni prosto na voljo UDK tablic in tudi ne natančnih navodil za iskanje. Iz rezultatov nekaj eksperimentov v splošnih in visokošolskih knjižnicah pa se lahko sklepa, da je pomoč knjižničarjev pri iskanju po UDK nepraktična, zamudna in ne vodi vedno do pravega rezultata. Na osnovi mednarodne primerjave tujih univerzitetnih knjižnic z eno slovensko je bila ugotovljena velika neučinkovitost slednje pri obdelavi gradiva, iz česar se domneva o prezahtevnih ali nedodelanih katalogizacijskih pravilih. Na primeru digitalnih patentnih dokumentov v eni knjižnici je prikazana nezmožnost obdelave velikega števila dokumentov po obstoječih pravilih. V sklepu je podan poziv k racionalnejšim kataložnim pravilom, k dostopnosti kataložnih zapisov direktno s spletnih iskalnikov in k neobveznemu opremljanju zapisov z vrstilci UDK. Ker pa razmere v slovenskih knjižnicah še niso kritične, avtor dvomi v hiter uspeh teh pozivov.
Keywords: knjižnice; katalogizacija; klasifikacija; vsebinska obdelava; vsebinski katalogi; UDK; racionalizacija