Demografski razvoj Haloz po letu 1991 in možnosti regionalnega razvoja - Korošec, Vladimir (Geografski vestnik, 2010)
V Halozah se je zaradi naravnih in gospodarskih razmer ter različnih lokalnih in globalnih dejavnikov uveljavil neenakomeren demografski razvoj. V obmejnih in težje dostopnih območjih se zmanjšuje število prebivalcev, v večini dolinskih in središčnih naseljih pa se demografska sestava izboljšuje. V pokrajini se tudi zaradi depopulacije zmanjšuje pomen naravnih potencialov za razvoj kmetijstva in drugih dejavnosti. Domačini so prepričani, da je pokrajina gospodarsko pasivna, zato potrebujejo zunanje razvojne spodbude. Na prvo mesto postavljajo državne in evropske finančne vire, sledi prilagajanje zakonodaje razvojnim potrebam nerazvitih območij, šele na tretjem mestu pa sta znanje in motivacija prebivalcev za razvojne spremembe.
Keywords: demografija; demography; demografski razvoj; human migration; migracije; regionalni razvoj; Slovenia; Slovenija; Haloze