"How many pharmacists of Slovakian origin lived in Hungary in the age of the Tartar invasion? - Kupa, László (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2014)
Madžarski mislec in politik István Bibó se je v številnih odmevnih študijah ukvarjal z zgodovino Srednje Evrope. V njih je opozarjal na resne družbene in politične probleme te regije, vključno z bolezenskimi simptomi, ki so po njegovem mnenju povzročili obe svetovni vojni. Etnični konflikti na tem območju so naraščali vse od 18. stoletja naprej in prerasli v zgodovinske travme ter politično histerijo 20. stoletja. Po Bibovem mnenju je bila taka travma Trianonska mirovna pogodba. Prav zato je povzdignil glas proti kršitvam nad madžarskimi manjšinami, ki so jih izvršili Čehoslovaki in Romuni. Predlagal je dosledno uporabo načela samouprave in uvedbo politične arbitraže za reševanje etničnih konfliktov, čeprav je na dolgi rok verjel v spravo omenjenih narodov. Po njegovem mnenju bi tak zgodovinski obrat lahko prinesel pozitivno spremembo za madžarske manjšine na nekdanjih območjih Ogrske.
Keywords: samouprava; etnični konflikti; manjšinske pravice; politična arbitraža; mednarodno pravo; Central Europe; Srednja Evropa