Prepoznavanje in prostorska razmestitev konfliktov na podeželju - Guštin, Špela (Geografski vestnik, 2015)
Privlačno večfunkcijsko slovensko podeželje je hkrati tudi stičišče interesov različnih akterjev (kmetje, podjetniki, lastniki sekundarnih bivališč, okoljevarstveniki, obiskovalci, lokalna samouprava, investitorji). Medsebojna prepletenost interesov socialnih skupin in njihovih raznovrstnih zahtev oziroma pričakovanj glede rabe podeželskih virov pogosto vodi v konfliktne situacije, ki zahtevajo celostno geografsko obravnavo. Prispevek se osredotoča na prepoznavanje in prostorsko razmestitev konfliktov na podeželju Občine Izola, njihovo časovno razsežnost in vzročno-posledično povezanost na podlagi večletne analize regionalnega časopisa (2008%2014). Poznavanje interesov in konfliktov, ki nastajajo med akterji oziroma socialnimi skupinami, pomaga pri odločanju o prihodnjem razvoju in trajnostni rabi podeželskih virov.
Keywords: agriculture; environmental protection; Izola; kmetijstvo; podeželje; prostorsko planiranje; regionalni razvoj; rural area; Slovenia; Slovenija; spatial planning; tourism; turizem; varstvo okolja