Internacionalizacija doma in internacionalizacija kurikula v visokem šolstvu - konceptualne razmejitve in implementacija v praksi - Aškerc Zadravec, Katarina (Sodobna pedagogika, 2025)
Globalizacija, internacionalizacija in drugi spreminjajoči se dejavniki sodobnega časa narekujejo izobraževanje diplomantov, ki so ustrezno opolnomočeni za uspešno delovanje v večkulturnem in hitro spreminjajočem se svetu. Pomembno je, da visokošolske institucije odzivno sledijo potrebam globalnega, večkulturnega okolja s sistematičnim in celostnim vključevanjem mednarodne in medkulturne razsežnosti v študijske programe, kar obravnavata koncepta internacionalizacije doma in internacionalizacije kurikula v visokem šolstvu. Na osnovi interpretativne primerjave in vsebinske analize v članku predstavim in utemeljim teoretično ozadje omenjenih konceptov, pri čemer izhajam iz teoretične opredelitve internacionalizacije visokega šolstva in se osredotočim na vsebinske vidike internacionalizacije visokošolskega izobraževanja s poudarkom na motivih in pristopih za vpeljavo internacionaliziranega kurikula v visokošolski učni proces. Podani so konkretni primeri za implementacijo internacionaliziranega kurikula na osnovi teorije konstruktivne skladnosti (ang. constructive alignment), kar v zaključnem delu zaokrožim s kritičnim premislekom in z izzivi, s katerimi se soočamo pri uresničevanju internacionaliziranega kurikula v visokošolski praksi.
Keywords: internacionalizacija; kurikulum; visokošolski študij