Thirty years of the Chair of animal Physiology and Ethology at the University of Maribor - Devetak, Dušan (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2022)
Podan je kratek pregled zgodovine katedre za fiziologijo živali in etologijo Univerze v Mariboru, ki v letu 2022 obeležuje 30-letnico poučevanja in raziskovanja. Raziskovalna skupina katedre se osredotoča na integracijo zgradbe in delovanja čutilnih organov žuželk, gledanje pri žuželkah ter na biofizikalne, etološke in ekofiziološke vidike lova plena pri plenilskih žuželkah.
Keywords: antlions; Chrysoperla; Euroleon nostras; fiziologija čutil; insects; Neuroptera; plenilsko vedenje; predatory behaviour; sensory physiology; subgenual organ; subgenualni organ; substrate vibration; Univerza v Mariboru, Katedra za fiziologijo živali in etologijo; vibracije podlage; volkci; Žuželke