Investigation of drag and churning losses on tapered roller bearings - Liebrecht, Jürgen (Strojniški vestnik, 2015)
Kotalni ležaji so pomembni strojni elementi, ki se uporabljajo v najrazličnejših tehničnih sistemih. Njihova prednost v primerjavi z drsnimi ležaji je v manjšem tornem momentu. To je parameter, ki se uporablja za kvantifikacijo izgub pri kotalnih ležajih. Del izgub povzročajo kontaktne sile med kotalnimi elementi in tekalno površino, kletko in obročem. Drugi del so izgube zaradi upora in vrtinčenja, ki jih povzroča izpodrivanje maziva. Ta del je odvisen od delovnih pogojev in lahko močno vpliva na celoten torni moment, zato ga je treba upoštevati pri izračunu izgub kotalnih ležajev.
Keywords: izgube zaradi upora; izgube zaradi vrtinčenja; konični kotalni ležaji; simulacije CFD; torni moment; vertikalne osi