Pomen zgodnje rehabilitacije pri bolnikih s COVID-19 - Sedej, Bogdana (Rehabilitacija (Ljubljana), 2021)
Izhodišča: Akutna rehabilitacija je za doseganje dobrega končnega funkcijskega stanja pomembna. Pravilno izbrani in časovno ustrezno izvedeni postopki zgodnje rehabilitacije preprečijo pojav zapletov, okrevanje je hitrejše, končni izhod pa boljši. To velja tudi za COVID-19, ki ga povzroča virus SARS-CoV-2. Namen prispevka je ob pregledu obstoječe literature ugotoviti, kakšna so mnenje glede izvajanja rehabilitacije v akutni fazi bolezni in predstaviti nekaj naših izkušenj. Metode: V podatkovni bazi PubMed smo iskali ustrezno literaturo s pomočjo ključnih besed "early, acute rehabilitation, COVID-19". Omejili smo se na leto 2020. Rezultati: S pomočjo izbranih ključnih besed smo našli 93 člankov, objavljenih v letu 2020. Po pregledu povzetkov in celotnih člankov smo izključili tiste, katerih vsebina se ni nanašala na rehabilitacijske postopke v akutni fazi. Zaključek: Zgodnja rehabilitacija je med akutno hospitalizacijo pomembna za zmanjševanje posledic, še posebej pri bolnikih s hudim in kritičnim potekom COVID-19. Trenutno še ni jasnih usmeritev glede vsebine in obsežnosti rehabilitacijskih postopkov.
Keywords: acute hospital; akutna bolnišnica; COVID-19; early rehabilitation; impairments; intensive care unit; intenzivna enota; okvare; Rehabilitation; zgodnja rehabilitacija