The endless community of writing - Trebežnik, Luka (Monitor ISH, 2023)
Članek podaja kritiko ustaljenih konceptov skupnosti, ki so tradicionalno temeljili na skupni prisotnosti in ideji polnosti, ne glede na to, ali so bili vezani na narod, idejo, jezik, zemljo, raso itd. Vendar pa sodobni razmisleki kažejo, da je opredelitev skupnosti na ta način vedno bolj nevzdržna, saj sta se pojma polnosti in prisotnosti izkazala za iluzorna. Današnje skupnosti ne morejo temeljiti na tradicionalnih pojmovanjih prisotnosti. Posledično ta članek raziskuje možne prihodnje smeri za razumevanje skupnosti onkraj teh metafizičnih konstruktov. Razprava se poglablja v filozofska prizadevanja za konceptualizacijo postmoderne, postmetafizične skupnosti. Osrednji poudarek je na pojmu »nedelujoče skupnosti« Jean-Luca Nancyja iz zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja, poleg tega pa so predstavljeni še Maurice Blanchot in njegova ideja »neizrekljive skupnosti«, Georges Bataille s svojo idejo o »negativni skupnosti, skupnosti tistih, ki nimajo skupnosti«, ter Jacques Derrida, ki je uvedel koncept »skupnosti vprašanja ali skupnost alegoreze«.
Keywords: Blanchot; community; Derrida; Filozofija; Nancy; odsotnost; Pisava; questions; Skupnost; vprašanje; writings