Energijsko ločljiva masna spektroskopija plazme - Maček, Marijan (Vakuumist, 2002)
Podan je opis kvadrupolnega masnega spektrometra (QMS), ključnega elementa energijsko ločljive masne spektroskopije plazme in rezidualnih plinov. Iz osnovnih Mathieuevih enačb, ki opisujejo gibanje iona v kvadrupolnem polju so izvedeni stabilnostni pogoji, pri katerih spektrometer prepušča ione s točno določenim razmerjem med maso iona M in nabojem e, tj. M/e. Na osnovi razumevanja delovanja QMS sta razložena načina delovanja s konstantno resolucijo M/trikotnikM in konstantnim trikotnikM s poudarkom na dobrih in slabih straneh posameznega načina meritve. Na kratko je prikazana tudi izvedba sodobnih spektrometrov od ionizacijske celice oziroma ionske optike do števne elektronike. Podana sta še dva značilna primera uporabe masne spektroskopije plasme.
Keywords: masna spektroskopija; plazma; masni spektrometer; kvadrupolni masni spektrometer