Dendrokronološko datiranje kmečkih stavb v vasi Sevno - Čufar, Katarina (Les (Ljubljana), 2010)
Na Matičkovi domačiji na Dolenjskem so želeli po čim bolj prvotnem načrtu prenoviti hišo in svinjak. Da bi izvedeli več o starosti in zgodovini stavb in uporabljenem lesu, je bila opravljena identifikacija lesa in dendrokronološko datiranje. V ta namen smo odvzeli 62 vzorcev lesa iz različnih delov konstrukcij in jih raziskali po uveljavljeni metodologiji. V konstrukcijah stavb so bile uporabljene naslednje lesne vrste: hrast (Quercus spp.), domači kostanj (Castanea sativa), bukev (Fagus sylvatica), črna jelša (Alnus glutinosa), vrba (Salix spp.), navadna breza (Betula pendula) in rdeči bor (Pinus sylvestris). Datirali smo 18 vzorcev hrasta, en vzorec kostanja in en vzorec bukve. Glede na datume zadnjih branik sklepamo, da je bila hiša najverjetneje postavljena konec leta 1877 ali kmalu po tem, svinjak pa je bil postavljen po letu 1927. Na obeh objektih je bilo nekaj lesa vgrajenega med kasnejšimi popravili ali predelavami konstrukcij. Pri delu je v okviru projektne naloge sodelovala skupina študentov prvostopenjskega študija na Oddelku za lesarstvo.
Keywords: lesene konstrukcije; dendrokronologija; datiranje