Globalizacija kot izziv za sociološko raziskovanje - Mlinar, Zdravko (Teorija in praksa, 1997)
Gre za prehod od eksemplifikacije k sociološki konceptualizaciji globalizacije in za njeno pojasnjevanje v kontekstu "Grand theories", v katerem se izkaže kot deja vu; hkrati pa se oživlja razprava o njeni (ne)predvidljivosti (evolutivni proces ali "odprta preobrazba", Albrow) v post-moderni, "globalni dobi". Predstavljena so nova spoznanja o regularnostih v odnosih med teritorialnimi ravnmi in o razlogih za visoko stopnjo lokalne identifikacije (primordialna navezanost). Nakazana je perspektiva deteritorializacije in globalizacije nacionalnih družb in povratek k paradigmi zaprtih sistemov v svetovnem merilu.
Keywords: globalizacija; globalization; identifikacija; sociologija; sociology; družba; society