Jezikovni pristop k problemom izobraževanja - Burke, Kenneth (Šolsko polje, 2006)
Avtorjevo izhodišče je definicija človeka kot živali, za katero je značilno, da uporablja jezik oz. simbole. Tako (in zato) tudi izobraževanje obravnava kot simbolno dejanje. Takšno stališče imenuje "dramatistično", saj se prične spoudarkom na "dejanju", nasproti pa mu postavlja idealistične terminologije, ki se začnejo z obravnavo percepcije, znanja in učenja. V nasprotju s takšnimi epistemološkimi pristopi velja avtorjev pristop za ontološkega in v središče postavlja substancialnost dejanja. Tako zamišljeni "dramatistični" pristop je dobeseden, ne figurativen, in izobraževanje obravnava kot retorično dejanje/dejavnost.
Keywords: education; izobraževanje; izobraževalni proces; kurikulum; curriculum