Odprto ognjišče v planšarski koči na prehodnem alpsko-panonskem ozemlju - Cevc, Tone (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 1998)
Avtor v svojem prispevku osvetljuje tip odprtega ognjišča iz konca prve polovice 20. stoletja v pastirskih kočah na Veliki planini v Kamniških Alpah. To ognjišče kaže značilnosti prehodnega ozemlja med Alpami in Panonsko nižino, kjer se srečujeta dva različna načina kuhanja: na odprtem ognjišču in v peči.
Keywords: planšarstvo; planšarije; ethnology; etnologija; podeželska arhitektura; pastirske stavbe; stavbna dediščina; Alpe; Alps; Panonija; Velika planina; 20.st.; ognjišča