Neogibna hibridnost - Zupančič, Metka (Primerjalna književnost, 2006)
Teoretski in filozofski diskurz, ki želi odkrivati "resnico", ali bolje Bit, kot je to opredelil Heidegger, se mora zaplesti s pesniškim diskurzom. Po njegovem je samo tako mogoče upati, da bi se lahko vsaj deloma približali temu, kar si besede prizadevajo izraziti in kar ostaja neizrečeno. Hélene Cixous v svojih poetičnih in skrajno inovativnih tekstih poskuša odkriti Knjigo Knjig, kjer bi besede utegnile razkriti skrivnosti bivanja in umiranja.Avtorica, rojena v arabsko-judovskem francoskem okolju kolonialne Alžirije - z nemškimi koreninami po materini strani in pozneje s svojo dovzetnostjo za anglosaksonski svet prek raziskav Joyceve literature - je bila usodno odprta za hibridnost, ki jo uteleša biološko, genealoško, jezikovno in kulturno. Kot znanstvenica in pisateljica združuje feminizem, filozofijo in psihoanalizo znotraj francoskega akademskega sistema. V svoji zgoščeni in pogostokrat hermetični naraciji, ki se giblje med filozofijo, poetično prozo in gledališčem, Hélene Cixous prek analoškega in metaforičnega mišljenja povezuje različne teoretske pristope v svojevrsten spoj metadiskurzov, ki odkrivajo pomen literature.
Keywords: Cixous, Hélene, 1937-; Literarne študije; francoska književnost; French literature; žanri; literary theory; literarna teorija