Kralj na Betajnovi in Hlapci Ivana Cankarja kot maturitetno branje - Zupan Sosič, Alojzija (Jezik in slovstvo, 2019)
Za maturitetno branje Cankarjevih dram Kralj na Betajnovi in Hlapci je v članku poleg interpretativne in primerjalne analize oziroma sinteze predlagana še nova metoda literarne interpretacije, tj. obravnava dram s pomočjo začetka in konca. Tako je raziskava Cankarjeve (dramske) poetike, v kateri izstopajo lastnosti, ki še danes delujejo aktualno in presežno (reformatorski čut, odprtost za znano in neznano, zvrstna prepletenost, posebno razmerje med erosom in tanatosom, iskrenost, inovativnost), posodobljena z analizo več elementov. Ti so: opis začetnega dogajalnega prostora in pomembnih predmetov ali dramskih oseb v njem, prvi prizor, naslov, primerjava odprtega in zaprtega konca ter osvetlitev kvalitete in večpomenskosti obeh dram.
Keywords: Cankar, Ivan: Hlapci; Cankar, Ivan: Kralj na Betajnovi; konec drame; maturitetno branje; odprti in zaprti konec drame; poetika; slovenska dramatika; slovenska književnost; slovenske drame; slovenski dramatiki; začetek drame