Economic analysis of the cultural and creative industries in Slovenia - Murovec, Nika (Naše gospodarstvo, 2012)
V prispevku so predstavljeni rezultati kvalitativne in kvantitativne ekonomske analize kulturnih in kreativnih industrij (KKI), ki je bila izvedena v okviru dveh projektov, "Kreativna mesta" in "Stanje oblikovanja, s poudarkom na industrijskem oblikovanju, kot dela kreativnih industrij in primeri dobre prakse v svetu kot podlaga za krepitev te dejavnosti v Sloveniji". V zvezi z analizo KKI se pojavljajo številni metodološki problemi.Z njimi smo se spoprijeli tako, da smo uporabili kombinacijo različnih metodoloških pristopov, kar njihovo zanesljivost izboljša. V prispevku so na kratko opisani glavni rezultati analize javnega sektorja, analize dejavnosti, analize poklicev in analize PSPN (prednosti, slabosti, priložnosti, nevarnosti). KKI v Sloveniji predstavljajo potencial, ki doslej ni bil popolnoma izkoriščen. Da bi pripomogli k nadaljnjemu razvoju KKI in izkoristili njihov ekonomski potencial, je treba oblikovati celostno podporno politiko za KKI na lokalni in nacionalni ravni in na ravni EU.
Keywords: ekonomičnost; ekonomska analiza; industrijsko oblikovanje; kultura; metodologija; Slovenija; učinkovitost; ustvarjalno delo