Between market and mission - Bučević, Petra (Sodobna pedagogika, 2026)
Poslanstvo vzgojno-izobraževalne ustanove je ključno za oblikovanje skupnega razumevanja in usmerjanje pedagoške prakse. Utemeljeno v demokratičnih in humanističnih vrednotah oblikuje pedagoške pristope, organizacijsko kulturo in odnose znotraj ustanove. Na področju zgodnje vzgoje in izobraževanja (ZVI) se zasebne ustanove pogosto soočajo s težavo usklajevanja takšnega poslanstva s tržnimi pritiski. Ker delujejo zunaj sistema javnega financiranja, morajo uravnotežiti prepoznavnost, konkurenčnost in pričakovanja staršev, hkrati pa varovati pedagoško integriteto. Študija je preučevala, kako ravnatelji zasebnih institucij ZVI na Hrvaškem opredeljujejo in komunicirajo svoje pedagoško poslanstvo ter kako prilagajajo institucionalne cilje ob zunanjih zahtevah. Izhajajoč iz kritične teorije in ob upoštevanju Goffmanovega okvira upravljanja vtisov, je bila uporabljena kvalitativna tematska analiza strukturiranih pisnih intervjujev. Ugotovitve kažejo, da ravnatelji ne le vodijo ustanove, temveč tudi oblikujejo javne narative, ki jih zaznamujejo neoliberalna pričakovanja glede prepoznavnosti in diferenciacije, ob tem pa si prizadevajo ohraniti pedagoške vrednote. Ker se zavedajo sistemskih neenakosti, uravnoteženje uporabljajo kot zavestno strategijo za ohranjanje strokovne integritete in dobrega počutja otrok, pri čemer pedagoške vrednote, ne tržno logiko, prepoznavajo kot svoje moralno vodilo. Omejitve študije vključujejo omejitve pisnih intervjujev in zanašanje na tematsko kodiranje, pri čemer so lahko jezikovne nianse spregledane.
Keywords: market conditions; predšolska pedagogika; preschool pedagogy; private education; private kindergartens; privatno šolstvo; tržne razmere; zasebni vrtci