GPS - višinomerstvo - Kuhar, Miran (Geodetski vestnik, 1998)
Članek predstavlja načelo višinomerstva z globalnim položajnim sistemom (GPS),tj. določitve nadmorskih (ortometričnih) višin s pomočjo opazovanj GPS-jem v lokalnih GPS-mrežah. Podan je postopek za prehod GPS-elipsoidnih višin v praktično uporabne nadmorske višine. Računsko izpeljan prehod, zasnovan na enostavni funkcijski zvezi elipsoidne in nadmorske višine, nam omogoča hkratno natančno določitev modela geoidne ploskve na obravnavanem lokalnem območju. Računski postopek je praktično preizkušen v GPS-navezovalni mreži Sežana'97.
Keywords: geodezija; GPS; merjenje; ortometrična višina; višinomerstvo